Пчеларска ферма МАРИНОВ, пчелен мен и пчелни отводки
МАРИНОВ - Пчеларска фермаМобилен: 0893 422 617
Алпийски кошер Роже-Делон

Алпийският кошер построен от Рожe Делон може да се разглежда като нов тип кошер, който не е толкова широко разпространен в България, като кошера Дадан-Блат.
 
Алпийският кошер Роже-Делон е съставен от четири кутии (корпуса) поставени една върху друга, побиращи по 8 броя рамки. Покривът му е с външни размери 400x400x80 мм и е покрит с алуминиеви листове.
 
Вентилационните отвора са с външни размери, равни на тези на кутиите и с височина 20 мм.
 
Предимство на Алпийския кошер Роже-Делон е неговият размер. Благодарение на малкия си и компактен обем, кошерът е много благоприятен за лекото презимуване на пчелното семейство, тъй като се поддържа по-лесно топлината на пчелите в кошера.
 
Както при всеки един многокорпусен кошер и при кошера Роже-Делон продуктивността е висока, а развитието през пролетния сезон е по-интензивно.
 
В сравнение с останалите видове кошери, кошерът Роже-Делон може да бъде поставен на равна повърхност и е много лек и удобен за транспортиране.
 
Недостатък на Алпийския кошер Роже Делон, е че не може да се използва в райони с по-силна паша, тъй като това ще наложи поставянето на допълнителни корпуси. По този начин се увеличава височината на кошера, той става нестабилен и се затруднява неговото обслужване. Повишава се риска за пчелите и реколтата.


Статии
Пчелен мед
Видове мед
Физически свойства на меда
Химически състав на меда
Кристализация на меда
Лечение с мед
Вредно въздействие на меда
Видове пчелни кошери
Пчеларски инвентар