Пчеларска ферма МАРИНОВ, пчелен мен и пчелни отводки
МАРИНОВ - Пчеларска фермаМобилен: 0893 422 617
Кошер Лежак

Кошерът лежак е лесен за сглобяване и е с една от най-простите конструкции сред кошерите. Състои се от плодник, подвижно дъно възглавница и покрив. Плодниковите рамки, на типът Лежак разпространен в България, са 18 на брои. В допълнение към кошера Лежак има две преградни дъски.
 
Освен входът при дъното, който е подвижен има и два края, разположени на предната стена и два на входа. Именно те се използват през зимния период и позволяват по-лекото презимуване на пчелното семейство. Намалява се рискът от роево състояние.
 
Предимство за кошерът от типа Лежак е че може да се използва майка помощничка или да се вкара допълнително семейство. Двете семейства не си пречат помежду си благодарение на тънък шперплат.
 
Структурата на кошера Лежак позволява комплектуването му с магазин.
 
Друго предимство е, че през пролетта при почистването на кошера, поради структурата на рамките е възможно лесно маневриране.
 
Кошерът е удобен, тъй като не се налага повторното издигане и позициониране на тежката част, а се работи главно с реконструкцията само на отделните рамки на кошера Лежак.
 
Пчелите, намиращи се в кошерите от типа Лежак са защитени добре от условията на времето, като вятър, влага и слана.
 
Едно много ценено качество, на кошера Лежак, от пчеларите е ниската му цена на закупуване.
 
Недостатък на кошера Лежак е много малкото подрамъчно пространство, което усложнява значително обмяната на въздушните и газови натрупвания. Това затруднява презимуването на пчелите в кошера.
 
За най-важен недостатък се счита обаче хоризонталното разположение на гнездата, което затруднява разширяването на гнездата при помощните рамки с восъчните пити.


Статии
Пчелен мед
Видове мед
Физически свойства на меда
Химически състав на меда
Кристализация на меда
Лечение с мед
Вредно въздействие на меда
Видове пчелни кошери
Пчеларски инвентар