Пчеларска ферма МАРИНОВ, пчелен мен и пчелни отводки
МАРИНОВ - Пчеларска фермаМобилен: 0893 422 617
Вредно въздействие на меда

Ботулизъм
  • Поради наличието на спори на Clostridium botulinum, причиняващ заболяването ботулизъм медът е опасен за деца под едногодишна възраст. Причината за това е ниската киселинност на стомашната среда при бебетата, която не успява да унищожи спорите на клостридия. Допълнително развитието му се благоприятства от липсата на достатъчно друга бактериална флора, която пречи на клостридия да се развие. Ботулизмът при децата показва географска особеност. Във Великобритания в периода 1976 - 2006 г. има само шест регистрирани случая. В същия момент обаче в САЩ случаите са 1,9 на 100 000 живородени деца, 47,2% от които са в Калифорния.

Токсичен мед
  • Пчелен мед, произвеждан от цветовете на растенията Kalmia angustifolia, Kalmia latifolia, Рододендрон, Зокум и Азалия може да доведе до интоксикация на консуматора. Симптомите включват виене на свят, отпадналост, прекомерно изпотяване, гадене и повръщане. По-рядко се манифестира с ниско кръвно налягане, шок, нарушения на сърдечния ритъм, гърчове и в редки случаи да завърши със смърт. Развитието на интоксикация е по-вероятно, когато се консумира мед от производители с малък брой кошери. Търговската му преработка и смесването на мед от различни производители като цяло разрежда токсините в него без да е опасен за консуматора.
  • За първи път е описано масово отравяне от древногръцкия пълководец и писател Ксенофонт в своeто съчинение Анабазис. В глава VIII от Книга IV той описва епизод, в който войните поели на поход в Колхида се разболяват след консумация на мед.


Статии
Пчелен мед
Видове мед
Физически свойства на меда
Химически състав на меда
Кристализация на меда
Лечение с мед
Вредно въздействие на меда
Видове пчелни кошери
Пчеларски инвентар