Пчеларска ферма МАРИНОВ, пчелен мен и пчелни отводки
МАРИНОВ - Пчеларска фермаМобилен: 0893 422 617
Видове пчелни кошери

Кошер Дадан-Блат
 
Наименованието на този вид кошер идва от имената на неговите изобретатели. Пръв се е заел, Шарл Дадан, американски пчелар от френски произход. Той е смятан за основоположник на модерното пчеларство. Дадан конструирал новия тип кошер след задълбочени опити и изследвания. След време откритият от Дадан кошер е доусъвършенстван от швейцареца Блат. Кошерът Дадан-Блад се състои от магазин, покрив и плодник с подвижно дъно.

... прочетете цялата статия за Кошер Дадан-Блат.Кошер Лангстрот-Рут
 
Това е друг много популярен вид пчелен кошер. Неговата история датира от повече от век и половина. Носи името на своите изобретатели, Лоренцо Лангстрот и Амос Рут, който доусъвършенства кошера построен от Лангстрот.

... прочетете цялата статия за Кошер Лангстрот-Рут.Кошер Лежак

Кошерът лежак е лесен за сглобяване и е с една от най-простите конструкции сред кошерите. Състои се от плодник, подвижно дъно възглавница и покрив. Плодниковите рамки, на типът Лежак разпространен в България, са 18 на брои. В допълнение към кошера Лежак има две преградни дъски.

... прочетете цялата статия за Кошер Лежак.Алпийски кошер Роже-Делон
 
Алпийският кошер построен от Рожe Делон може да се разглежда като нов тип кошер, който не е толкова широко разпространен в България, като кошера Дадан-Блат. Алпийският кошер Роже-Делон е съставен от четири кутии (корпуса) поставени една върху друга, побиращи по 8 броя рамки. Покривът му е с външни размери 400x400x80 мм и е покрит с алуминиеви листове.

... прочетете цялата статия за Алпийски кошер Роже-Делон.Кошер Фарар

Кошерът от типа Фарар, кръстен на своя дизайнер Ц. Л. Фарар е съставен от отделящо се дъно, като прилетната дъска е  продължение на дъното, 4 корпуса, захранващ механизъм и покрив. Отделящото се дъно е оборудвано с вентилационна решетка и е покрито с поцинкована метална мрежа с размери 3х3 мм.

... прочетете цялата статия за Кошер Фарар.Павилионен тип кошери

Павилионното пчеларство е вид пчеларство, което се основава на отглеждането на пчелните семейства в стационарни и подвижни павилиони. Този вид пчеларство е подходящ за практикуване в страните с по-мразовит и студен климат и продължителна зима. Павилионният тип кошери спадат към многокорпусните и са съставени от 9 корпуса, съдържащи по 10 пчелни рамки.

... прочетете цялата статия за Павилионен тип кошери.


Статии
Пчелен мед
Видове мед
Физически свойства на меда
Химически състав на меда
Кристализация на меда
Лечение с мед
Вредно въздействие на меда
Видове пчелни кошери
Пчеларски инвентар