Пчеларска ферма МАРИНОВ, пчелен мен и пчелни отводки
МАРИНОВ - Пчеларска фермаМобилен: 0893 422 617
Лечение с мед

ФАРМАКОЛОГИЧНИ КАЧЕСТВА НА ПЧЕЛНИЯ МЕД
 
Носители на терапевтичния ефект са, от една страна, отделните му съставки – захари, микроелементи, витамини, ензими, флавони, флавоноиди, органични киселини, ароматни съединения, растителни антибиотици и др., а от друга тяхното комплексно лечебно действие. 
 
Фруктозата има предимство пред глюкозата като енергиен източник при редица болестни състояния: диабет, кетози, паренхимни заболявания на черния дроб, сърдечни заболявания, постоперативни състояния и др. При смущения в обмяната се усвоява по-леко и 20 пъти по-добре от глюкозата. 
 
Глюкозата има предимство пред фруктозата само при въглехидратен недоимък на периферните тъкани. 
 
Глюкозата и фруктозата способстват още за регулиране на нервната дейност, разширяват кръвоносните съдове, подобряват храненето на сърдечния мускул, усилват диурезата, подобряват обмяната на веществата, имат кръвоспиращо действие, нормализират сърдечната дейност, понижават високото кръвно налягане. Поради това медът се препоръчва при декомпенсирано сърце, аритмия, хипертония, отоци от сърдечно и чернодробно естество, като слабително и тонизиращо средство. Захарите в съчетание с минералните вещества, ензимите витамините и органичните киселини го правят ценно детоксикиращо и антисклеротично средство.
 
Витамините в меда имат по-голяма активност в сравнение със синтетичните, защото действието им върху организма зависи не само от тяхното количество, но и от другите съставки на меда, които играят роля на катализатори.


ЛЕЧЕНИЕ С ПРОПОЛИС
 • Прополисът притежава широк антимикробен спектър. Той има противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо, болкоуспокояващо и противогъбично действие. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища, на белия дроб, на храносмилателния тракт (язва, гастрити, колити), бъбречни заболявания. Оказва положително въздействие при лечение на различни форми на дерматити, хемороиди, възпаление и кървене на венци, гъбички и мазоли.
 
Начин на употреба:
 • Външно: За лечение на травматични, гнойни и др. рани, екземи, термични и химични изгаряния – смес от 10 гр. прополис и 90 гр. восък се загрява на водна баня до температура, поносима за кожата и се нанася върху болния участък, покрива се с найлон и отгоре с вълнен плат. Процедурата продължава 25-30 мин. 
 • Пчелният прополис е безвреден!
 • Хронично гнойно възпаление на ушите: Често се явява след прекаран грип или продължитено възпаление на горните дихателни пътища. Намазва се ушния канал с 30% спиртен екстракт на прополис.
 • Хрема: Ринит-с 10-15% мехлем се намазва носът отвътре и отвън в горната му част, областта на синусите и челото. По 5-6 капки в двете ноздри от спиртно-маслената емулсия (1:2,1:1 няколко капки на ден.
 • Сърдечно-съдовата система: Вземането на прополисни таблетки ( 3 пъти дневно по 3 таблетки от 0,3г ) в продължение на 1-2 месеца води до намаляване на повишените нива на серумните липиди-хорестерол и триглицериди. Този ефект е много важен при болни от атеросклероза и коронарни заболявания. Отбелязва се, че 20-45 дни след преустановяването на лечението нивата на серумните липиди са в норма.
 • Екземи, изгаряния, трудно зарастващи рани-превръзки с 10-30% мехлем ( пропопис ,вазелин или свинска мас стопени на водна баня ), които се сменят всеки ден. Лечението според тежестта е 15-60 дни. 

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

 • Прашецът е естествен концентрат на много витамини, които в съчетание с ензимите и микроелементите, съдържащи се в него, подсилват лечебното му действие. От прашеца се приготовлява екстракт, в който са запазени всички витамини, белтъци, липиди, багрила и микроелементи. Цветният прашец представлява богат природен концентрат, който съдържа витамини, ензими, растителни хормони, микроелементи и незаменими аминокиселини.  Пчелният прашец действа тонизиращо и биостимулиращо на организма. Прашецът регулира дейността на храносмилателните органи, възбужда перисталтиката на червата, подобрява чернодробните функции, регулира кръвното налягане. Използва се при физически и умствени изтощения, старческа отпадналост, атеросклероза, колити, язва, хипертрофия на простатна жлеза, базедова болест, анемия и др. 
 
Начин на употреба: 
 • Вътрешно: 100 гр. прашец се смесват с 1 кг. мед. Профилактична дневна доза: 
- за възрастни по 1 супена лъжица разтворена във вода 1 час преди хранене или 3 часа след хранене; 
- за деца по 1 чаена лъжичка преди хранене. 
 
 • Външно: Използват се водни и спиртни екстракти от цветен прашец. Лекуват се екземи, гнойни и хирургични рани. В зависимост от болестта лечебният курс се прилага с различна продължителност от 1 до 3 месеца. 
 • Противопоказания за приемане: Алергия към цветен прашец и тежки увреждания на бъбречния паренхим.
 • Заболявания на сърцето: 30-40г дневно, взет 3 пъти преди храна, добре сдъвкан или стрит, или консервиран в мед в съотношение 1:1 или1:2.
 • Заболявания на кръвоносните съдове: По 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди храна. Предварително се разтваря в кисело мляко или мед и стои 7-8 часа , за да омекне добре , или се сдъвква.
 • Анемия: По 2-3 чаени лъжици дневно, разтворени в мед се взимат в продължение на 1 месец.

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛЕН ВОСЪК

 • При контузия: Ако след удар, на нараненото място се появи отток, антибиотичното действие и постепенното отдаване на топлината на нагретия восък върху отеклия участък, ще помогнат за спадането на отока. За целта го нагрейте на водна баня в метален съд. Облекчението идва след 20-30 минутен престой върху болния участък, покрит с вълнен плат, а самият восък е годен за употреба до 10 процедури. При топлолечението се използват питки, компреси и пластири. Вдишайте през носа за 15-20 мин. парите от 20 г. разтопен на водна баня пчелен восък и ще предотвратите развитието на грипните вируси и болестотворните микроорганизми.
 • Вътрешно: Особено полезно е консумирането на натурална пчелна пита ил приемането на восъчни запечатки от пчелни пити, съхранени в мед по 1 чаена лъжичка 2 пъти дневно преди храна.
 • Топлолечение: Восъкът се слага в тавичка и се загрява на водна баня. След застиването му се поставя на болното място, покрива се с вълнен плат и престоява 20-30 минути. Восъкът може да се ползва за десетина процедури, след което се подменя с нов.
 • При хрема-Инхалации: 15-20 гр. восък се разтопява в метален съд на водна баня. След завиране болният вдишва парите през носа. Процедурата продължава 15-20 мин. Процедурата се повтаря няколко пъти на ден.
 • Циреи и пъпки: Циреи и гнойни пъпки се лекуват, като болното място се налага с топла пластинка, приготвена на затоплен котлон от чист пчелен восък. всеки ден се правят нови превръзки, като се почиства и дезинфекцира засегнатото място. Топъл восък се поставя дотогава, докато настъпи оздравяване. Достатъчни са 5-6 процедури.
 • Гастрит и язви се лекуват, като се приготвят топчета от пчелен восък и медицинска дъвка (от аптеката), в съотношение 2:1. Топчетата са с големина на царевично зърно. Сутрин на гладно се гълта по едно зърно, като всеки следващ ден дозата се увеличава - на 6-ия ден се стига до 6 топчета. От 7-ия ден топчетата се намаляват с едно, докато се стигне до 11-ия ден. Болката се успокоява, но е необходимо да се пази диета. Алкохолът е забранен по време на лечението.
 • Шипове: Налагане на същите места с мушамичка, приготвена по следния начин: пчелен восък /колкото голям орех/, 4 лъжици зехтин, на водна баня, чрез бъркане се смесват до еднородна маса. Чисто, сухо парче от хасе, 25х25 см се патапя в сместа, изважда се, опъва се и, ако има още от сместа пак се потапя; след това се изважда и внимателно се опъва. Като изстине се сгъва и се съранява в найлоново пликче. От тази мушамичка се реже парче, с необходимите размери, затопля се на печката и се прикрепя с лепенки или с бинт върху болното място. Може да се държи ден и нощ, като от време на време са сваля, за известно време, за да може кожата да диша. Едно парче се ползва 10-15 дни. 

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

 • Пчелното млечице има изразено противомикробно действие. Доказан е противовирусният му ефект по отношение на грипния вирус, както и противогъбичното му действие.
 • Приемът на пчелно млечице води до общ подем на жизнените сили на организма. Физическият и психическият тонус се подобряват. Повишават се обменните процеси, храненето на тъканите и др., което говори за едно общо стимулиращо въздействие. Тези качества го правят подходящо за приложение при безапетитие, съпровождащо хроничните заболявания, при намаление на защитните сили на организма, климактерични смущения, заболявания на стомашно-чревния тракт, хроничен запек, неврози, особено придружени с безсъние, при чернодробни заболявания и др.
 • Препоръчва се също при атеросклероза, хипер- и хипотония, ендартерити и атеросклероза на съдовете на долните крайници, стенокардия и състояния след прекаран инфаркт на миокарда, бронхиална астма, нарушена лактация, ставни заболявания с възпалителен характер, себорея и др.
 • Установено е, че при болни с диабет пчелното млечице води до намаляване на кръвната захар. Подобен ефект се наблюдава и при здрави хора. От друга страна е установено, че то повишава способността на скелетната мускулатура да усвоява по-големи количества глюкоза.
 • Дневната доза на пчелното млечице е различна според различните автори. У нас за оптимална се приема дневна доза от 120-180 милиграма. Някои автори препоръчват 250 милиграма, а при тежки случаи и до 500 милиграма дневно. Цялото количество се приема наведнъж (сутрин на гладно) или на два приема - сутрин и на обяд на гладно. Приемането на млечицето вечер не се препоръчва, тъй като възбужда нервната система, което може да доведе до безсъние. 
 
 • Заболяване на сърцето: В натурален вид, консервирано в мед или под формата на препарата Апитонин-по 60мг-120мг (до 250мг), разделени на 2 приема-сутрин и по обед преди храна.
 • Атеросклероза, артериосклероза: Приема се по 120мг-180мг, разделени на два приема сутрин и по обед преди храна. Може да се съчетае с и с други пчелни продукти.
 • Хипертония: Приема се по 60мг-120мг, разделени на два приема – сутрин и по обед преди храна. Може да се съчетае с други пчелни продукти.
 • Свръх чувтвителен стомах: Използва се в натурално и консервирано състояние, както и препаратите, приготвени от него приема се 2-3 пъти дневно по 60мг половин час преди хранене в продължение на 1-2 месеца.
 • Артрит: Правят се в перода между присъпите два 3 месечни курса годишно. Дневната доза е 120мг на 2 приема 1-2 часа преди храна.
 • Гонартоза: По 100-200мг дневно в продължение на 1-2 месеца.
 • Акне: Пропорцията е 10гр млечице разбъркано в 1 кг мед. Препоръчва се прием на 3 пъти дневно по една супена лъжича 1 час преди хранене.
 • Нарушено храносмилане: У децата от 4 месеца до 2 години се вземат по 5мг млечице 2-3 пъти дневно. На по възрастни се дава по 10мг два пъти на ден. 

ЛЕЧЕНИЕ С АКАЦИЕВ МЕД
 
 • Това е един изключително лек мед, затова е подходящ за деца, кърмачки и бременни жени. Той има по-висок процент фруктоза от глюкоза. Подходящ е при сърдечни, чернодробни, стомашно-чревни, бъбречни заболявания и диабет. Успокоява нервната система и има общоукрепващо и противомикробно действие. Добре е да се взима при кашлица и белодробни възпаления.
 • Черен дроб: Медът с всичките си съставки подпомага обменните процеси в черния дроб и подобрява детоксичната му функция.100-120г на 3 приема 1-2 часа преди храна.
 • Стомашно-чревни заболявания: Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запека. При вътрешно вземане стимулира мускулния тонус, взема се разтворен в хладка вода. Дневната доза е 60-120грама, разпределен на няколко приема ( по 2-3 супени лъжици ), като приемът вечер преди лягане е задължителен.
 • Сърце: Прилага се по 100-120г мед дневно на гладно, на 5 приема и разтворен в хладка вода. Продължава 2-3 месеца. Медолечението се прилага самостоятелно при по леки случаи или в комбинация с общата терапия.
 • Възпаление на сърцето (Миокардит): Приготвяме следната смес: 500г чист пчелен мед, 2 лимона, жълтъците на 2 пресни яйца и 2 супени лъжици захар. Разбъркваме жълтъците със захарта на шато. Настъргваме на ситно ренде лимоните, след което ги смесваме с меда. Непрекъснато бъркаме шатото и прибавяме от сместа (мед, лимони, по малко, за да не се пресече). От така приготвената смес даваме на болния сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене по една супена лъжица. 
 • Смущения в сърдечния ритъм: Два часа след хранене сутрин, обед и вечер да се дава на болния по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 ядки от кайсии (счукани или смлени), 20 зелени листа с дръжките от индрише (счукани на кашица), 1 супена лъжица канела на прах, 4 смлени лимона с корите без семките. 
 • Забавена сърдечна дейност (Брадикардия): Сутрин, обед и вечер на болния се дава по 1 винена чаша вода с една чаена лъжичка чист пчелен мед и 15-20 капки настойка от 30 г борови връхчета и 150 г чиста сливова ракия, сложена в подходящ стъклен съд, престояла на слънце или до печката 10 дни.
 • Неритмична сърдечна дейност (Аритмия): Сутрин, обед и вечер, половин час преди ядене, болния да взима по една супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 12 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми и 10 ядки от праскови (счукани в дървен хаван), 3 месести лимона, смлени на ситно заедно с корите без семките, 1 чаена лъжица канела на прах и по 12 г чиста валерианова тинктура от глогов цвят. 
 • Слепващ перикард: Сутрин, обед и вечер болният взема, 20 минути преди ядене, по една супена лъжица от следния сироп: 100 грама чист нектарен мед, 100 грама бадемови ядки (за предпочитане необелени, горчиви, счукани на каша), 100 грама пелин (листа и цвят). Всичко се вари в 2 литра вода докато остане наполовина. След като изстине, сиропът се прецежда. 
 • Повишено кръвно налягане (Хипертония): 3 пъти дневно, 20 минути преди ядене, се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 грама чист нектарен мед, 100 грама ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки сладки бадеми (всичко счукано в дървен хаван на каша), 4 месести лимона (смлени с корите без семките), 12 грама чиста валериянова тинктура от глагав цвят и 1 супена лъжица канела на прах. 
 • Ниско кръвно налягане: 3 пъти дневно, 20 минути преди ядене, се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 грама чист нектарен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки сладки бадеми, 3 месести лимона (смлени с корите без семките на машинка) и по 12 грама валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят. 
 • Нервно сърце: Два часа след ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 грама чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките ( смлени на кашица ), 20 ядки от горчиви бадеми  (счукани в дървен хаван), 4 месести лимона (смлени с корите без семките) и 1 супена лъжица счукана на прах канела. Сместа се разбърква добре, кото преди всяко вземане се разбърква отново. 10 минути след взимане на горната смес болният да изпие 1 винена чаша и от следната отвара от билки: вземаме 50 грама синя тинтява, жълт кантарион, мента пиперита (листа и цвят), хмел (шишарки) и цикория (листа и стебла) всичките ситно нарязани се смесват добре. Билките с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено), се запарват в 500 грама вряща вода и се варят 15 минути. Като изстине се прецеждат и се подслаждат с 2 супени лъжици мед.
 • Възпаление на артериите: 2 часа след ядене даваме на болния по една супена лъжица от следния сироп: 5 супени лъжици листа от широколистния живовляк, 5 супени лъжици борови връхчета се варят на тих огън 30 минути в 1.5 литра вода, след което прибавяме 1 супена лъжица счукано наситнено семе от кервиз и 300 грама чист нектарен мед. Продължаваме да варим още 10 минути. След като изстине, сиропът се прецежда.

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИПОВ МЕД
 
 • Този натурален продукт е незаменим източник на вещества, необходими за здравето на очната ретина. Според тях най-полезен за очите е липовият мед. Затова веднага след пробуждане, примерно 10-15 минути преди да си измиете зъбите, се препоръчва бавно да изядете, по-скоро да изсмучете една лъжичка липов мед. Правете същото и преди сън. Освен това имайте предвид, че лечебните свойства на меда се засилват, ако в устата се запази естествената микрофлора. Много полезни са и медовите капки - те помагат при болки в очите, катаракта, възпалителни процеси. Но трябва да се приготвят с дестилирана или изворна вода. Това е старо народно средство.
 • Доказано е, че медът образува тънка защитна ципа на очната лигавица. Тази ципа помага да се премахне възпалението и да се отпуснат очните мускули. Освен това ги защитава от вредното въздействие на околната среда.
 • Възпаление на лигавицата на устата: Сутрин, обед и вечер болния взема по 30-40г чист мед половин час преди хранене.Медът се взима на порции,като се задържа в устата колкото се може повече време.
 • Кашлица: При кашлица е добре да се предизвика влажност и омекотяване, за да могат секретите лесно да се изхвърлят от дробовете и бронхите. Следните рецепти от народната медицина ще ви помогнат да се справите с този проблем. Настържете 1 черна ряпа на ситно ренде и изстискайте сока й през марля. Смесете го с 20 г течен мед и загрейте на водна баня до цялостно разтваряне на меда. Вземайте по 2 с. л. 3 пъти на ден: сутрин на гладно, на обед 1 час преди ядене или 2 часа след това и вечер преди лягане. Курсът на лечение продължава не по-малко от 10 дни. 
 • Перде на очите, катаракта: Смесва се мед с дестилирана вода в съотношение 1:1.Поставят се по 3-4 капки в очите 2-3 пъти на ден. Лечението продължава около 2 месеца. При нужда се повтаря.
 • Глаукома: Наблюдава се пристъп на повишено вътреочно налягане, което действа увреждащо на очния нерв и ретината. Затова се прави разтвор на мед с дестилирана вода 1:1 се поставят по 3-4 капки в очите 2-3 пъти дневно. 
 • Конюнктивит: Възпаление на лигавицата на окото, причинено най-често от различни микроорганизми. 3-5 дни се поставя зрънце (като оризово) захаросан мед в очите 3-4 пъти на ден.
 • Капките с мед помагат да се подобри състоянието на очите и да се поддържа нивото им на влажност. Прави се курс в продължение на месец. Разредете една част чист липов мед с три части студена преварена вода. Не забравяйте, че медът се разтваря лошо в гореща вода. Можете да капвате по две капки във всяко око два пъти дневно. След десет дни трябва да направите по-концентриран разтвор – на една част мед - две части вода. За третата десетдневка разтворът се приготвя в равни пропорции мед и вода. Този меден разтвор притежава силно бактерицидно действие, затова може да ви щипе на очите, което бързо преминава.  Ако болковите усещания след няколко минути не изчезнат, не бива да увеличавате концентрацията на разтвора. Нещо повече - трябва да го направите по-слаб. 

ЛЕЧЕНИЕ С БИЛКОВ МЕД

 • Медът бива два вида и се разделя спрямо растителният му произход полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед има едно много сериозно свойство да приема лечебните вещества на растенията, от които е получен. Трябва да отбележим, че основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Основно качество на въглехидратите е факта , че те по бързо се изгарят от организма , това спомага олекотяването на дейноста на отделителната система. В пчелният мед има също така и малки количестрва белтъчини. Те имат голямо значение за организма на децата. Останалите микроелементите в меда са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др.
 • Съдържа и количества от витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин, влияят на обмяната на веществата. Наличието на етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които имат влияние върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система, което обосновава факта ,че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.
 • До тук разгледахме обстойно структората на пчелният мед и благоприятното влияние върху различните системи и органи в нашето тяло. Прилага се основно вътрешно, като е лекартсво за горните дихателни пътища, ако при употреба се задържи в устата. Използва се за лекуване и на различни възпаления на стомашно червният тракт. Медът, поставен върху външна рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на специфичен секрет, който почиства раневата повърхност. Пчелният мед има и антибактериялноо действие. По-горе споменатите флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина та дори и във влагалището.
 • Има още много приложения в медицината, както за подобряването на физичното така и за подобряване на психическото състояние на човек.
   
 • За третирането на отворена, дълбока рана са необходими много силни, и скъпи медикаменти, с които заздравяването й отнема средно около 1 месец. Благодарение на меда раната заздравява за 3 дена.
 • При пневмония - В чайник с 200 мл завряла вода се слагат по 1 чаена лъжичка лайка и мед. Докато сместа ври трябва да вдишвате парите в продължение на 10 минути. И носът ви ще се отпуши.
 • Мехлем от мед и морска сол облекчава болките в колената - Приготвя се мехлем от 1 супена лъжица мед, 1 суп. лъжица морска сол – счукана и пресята, и 1 жълтък от прясно сурово яйце.Обърква се много добре.С този мехлем вечер се мажат петите и се превързват за през нощта.
 • Пчелен мед и коприва при гастрит и язва - Сместват се равни количества сусамов тахан и пчелен мед. Сутрин на гладен стомах се изяжда по 1 с. л. от сместа. Лечението трае 1 месец.
 • Глицерин и мед при мигрена - С 2% разтвор на глицерин се маже темето и челото. Добре е да се намазват и китките на ръцете. Лицето се пръска със студена вода или се поставят торбички лед върху главата.
 • Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека. Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла вода. Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото черво.
 • Открай време пчелният мед се използва за козметични цели. Неговите омекотяващи свойства са истински балсам за уморената кожа. Антиоксидантите придават на кожата на лицето свеж вид и премахват следите от стреса.
 • При суха кожа може да си направите маска от 1 ч.л. течен мед, 1 ч.л. зехтин и един жълтък. Разбъркайте добре, нанесете маската на лицето, оставете да постои 10-15 минути и измийте с хладка вода.
 • При възпалителни гинекологични заболявания, смесете равни части олио и мед, след кратко кипване се охлажда и се използват за напояване на тампони. 

ЛЕЧЕНИЕ С МАНОВ МЕД
 • Много е полезен при простудните заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците и пикочния мехур. Допринася и за понижаване на кръвното налягане, стимулира кръвообращението и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул. Мановият мед е особено актуален сега във връзка с профилактиката и лечението на различните вирусни и грипни инфекции. Той има антиоксидантен ефект, действа благоприятно върху обмяната на веществата и нормализирането на почти всички органи и системи на организма. Нашият опит сочи важното му място в предотвратяване на грипа. Преди около 15 години на един клас средношколци от Провадия през есента предоставихме манов мед с пчелен клей (прополис) и орехови ядки. През зимата и през пролетта тези деца боледуваха много по-рядко от простудни заболявания, отколкото техните връстници в другите паралелки.
 • Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед дневно 1-2 часа преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.


Статии
Пчелен мед
Видове мед
Физически свойства на меда
Химически състав на меда
Кристализация на меда
Лечение с мед
Вредно въздействие на меда
Видове пчелни кошери
Пчеларски инвентар